Chleb gryczany bezglutenowy

Chleb gryczany bezglutenowy

Oceń posiłek w skali FIT:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Udostępnij znajomym...Share on Facebook0

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej białej
  • 700 ml przegotowanej wody
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli

plan diety

52ad538d26e44cec99d0d88ad1b31935-small

Przygotowanie:

  1. Kaszę zalewamy wodą, dodajemy sól i odstawiamy na 24 godziny, w międzyczasie dwa razy mieszamy całość.
  2. Namoczoną kaszę miksujemy na gładko, dodajemy nasiona, przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na noc (10-12 godzin) do piekarnika, przykrywamy ściereczką.
  3. Po tym czasie chlebek powinien wypełnić prawie w całości keksówkę, włączamy piekarnik na 200 st C (nie wyjmując chleba z piekarnika ) i pieczemy 50 min.
  4. Upieczony chleb wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do ostygnięcia.

0adadc1081a34490939f2e29e0546292-small

Wartości dla jednej kromki (przy założeniu, że chleb podzielony zostanie na 15 kromek).

Wartości odżywcze:

Kalorie: 116.9

Białko: 4.5

Węglowodany: 20.7

Tłuszcz: 1.8

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *