Czosnek niedźwiedzi – niezwykła przyprawa

Czosnek niedźwiedzi – niezwykła przyprawa

Oceń artykuł:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Udostępnij znajomym...Share on Facebook0

witaminy i minerały

Czosnek niedźwiedzi znany jest także jako czosnek cygański lub cebula czarownic. Przyprawa ta w Polsce jest dość mało znana, choć w ostatnim czasie zauważyć można, że wykorzystujemy ją częściej w naszej kuchni i nie tylko. Posiada wszystkie walory czosnku pospolitego, natomiast ma jedną zaletę więcej – nie pozostawia nieprzyjemnego zapachu w ustach.
W Polsce jest częściowo pod ochroną, ale czosnek niedźwiedzi jest bardzo łatwy w uprawie z cebulek, jak i z nasion.
Jest pierwszą całkowicie naturalną nowalijką, zauważyć można już ją w okolicach marca. Roślina ta podobna jest swoim wyglądem do konwalii, ale nie sposób ich pomylić, czosnek niedźwiedzi jak przystało, intensywnie pachnie czosnkiem, szczególnie gdy potrzemy liście zapach ten staje się bardziej wyczuwalny.
W innych krajach, takich jak Chiny czy Azji czosnek niedźwiedzi występuje w kilku odmianach i jest używany jako podstawowa przyprawa kuchenna, ale i lecznicza.

Właściwości lecznicze Allium ursinum

Czosnek niedźwiedzi posiada wiele cennych właściwości, witamin i minerałów.
W szczególności witaminę C, związki siarki oraz olejki eteryczne.
Jest najbogatszą w siarkę rośliną w Europie. Warto dodać, że siarka odgrywa bardzo ważną rolę w przemianie materii, dlatego też często czosnek ten polecany jest przy przeróżnych schorzeniach ze strony układu pokarmowego. Dzięki związkom siarki czosnek ten wykazuje też właściwości przeciwnowotworowe, skutecznie też leczy schorzenia reumatyczne, a także działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo, a tym samym pomaga uporać się z jesienno-zimowymi infekcjami. Warto wiedzieć, że siarka jest też podstawowym składnikiem białka skóry, włosów i paznokci, dlatego czosnek niedźwiedzi pomoże utrzymać je w dobrej kondycji. Najbardziej wartościowe w tej roślinie są młode, zielone liście, które wiosną są bardzo delikatne i mocno aromatyczne. W swoim składzie zawierają między innymi: spore ilości witaminy C oraz innych witamin takich jak A, E, ponadto olejki eteryczne, flawonoidy, allicynę, aminokwasy, siarkę, selen, mangan, żelazo, a także wiele innych cennych substancji.
Dzięki takim substancjom czosnek ten jest tak chętnie wykorzystywany. Mówi się, że jest naturalnym odtruwaczem organizmu, jego właściwości również wykorzystywane są przy regeneracji flory bakteryjnej po kuracjach np. antybiotykami i nie tylko.
Roślina ta swoje zastosowanie znajduje również – ze względu na wysoką zawartość olejku eterycznego – do łagodzenia stanów zapalnych skóry, ropiejących ran czy odleżyn.
Alkoholowe nalewki na bazie czosnku niedźwiedziego wykorzystywane są chętnie na problemy z układem oddechowym oraz kaszel. Sok z tej rośliny wykorzystywano przy stanach zapalnych uszu.

Cenna adenozyna i dobrze przyswajalne żelazo

Badania wykazały, że w czosnku niedźwiedzim znajduje się adenozyna, jest jej nawet więcej niż w czosnku pospolitym.
Jak wiadomo adenozyna, jest bombą witaminową, substancja ta posiada wiele właściwości i witamin, mianowicie A, C, E oraz selen. Witaminy te wraz z selenem niwelują powstanie wolnych rodników.
Inne zaś badania wykazały, że czosnek niedźwiedzi  zapobiega sklejaniu się płytek krwi, rozrzedza krew oraz poprawia znacznie jej krążenie.
Bardzo ważnym aspektem czosnku niedźwiedziego jest wysoka zawartość żelaza, które jest bardzo dobrze tolerowane i przyswajalne przez organizm.

Wykorzystanie w kuchni

Czosnek niedźwiedzi wykorzystany może być nie tylko w celach leczniczych, roślina ta jak najbardziej pasuje również w kuchni, jako dodatek do wielu dań.
Swoją obecność podzieli na pewno w sałatkach, w zupach jako dodatek, pasuje idealnie do ziemniaków, do sosów, ale też do twarogu. Cebulki tej rośliny można spokojnie wykorzystać do marynowania bądź przygotowania nalewki.

Podsumowanie

Warto, jeśli nie mamy możliwości uprawy tej rośliny, wspomóc się suszonym czosnkiem niedźwiedzim, który dostaniemy chociażby w sklepie zielarskim.
Jest niedocenioną przyprawą, którą jak najbardziej warto wprowadzić w codzienną dietę i czerpać z niej wszystkie cenne właściwości.

Autor:
Łukasz Domeracki
  • mgr inż. technologii żywności i żywienia człowieka
  • Instruktor sportu

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *