Jedzenie w pośpiechu, a zdrowie

Jedzenie w pośpiechu, a zdrowie

Oceń artykuł:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Udostępnij znajomym...Share on Facebook0

witaminy i minerały

Żyjemy w czasach, gdzie celebrowanie każdego posiłku jest już zapominaną czynnością. Dawniej pokarmy zjadano w gronie najbliższej rodziny, przyjaciół. Czas ten stanowił oderwanie się od codziennych obowiązków, odpoczynek i czerpanie radości z codziennej konsumpcji. Obecnie, w pośpiechu „wrzucamy w siebie” coś na szybko i pędzimy dalej. Czy tego typu styl życia wywiera na naszym organizmie konsekwencje zdrowotne?
beautiful young woman eating cake secretly

Ilość kalorii

Zbyt szybkie pochłanianie posiłków, jak udowodnili japońscy badacze, sprzyja przybieraniu na masie ciała. Jak się okazało wiąże się to z konsumpcją większej ilości  kalorii jaką jesteśmy w stanie przyjąć, gdy posiłek spożywamy w pośpiechu. Potrzeba około 20-30 minut czasu na to, by sygnał m.in. z mechanoreceptorów żołądka dotarł do mózgu i sygnalizował naszą sytość. W tym czasie jesteśmy w stanie, oprócz głównego posiłku, przyjąć coś ekstra, co podbija kaloryczność naszej diety. Szybkie jedzenie sprzyja więc przybieraniu na masie ciała.

Sięganie po szybkie przekąski

Korzystanie z gotowych produktów, które jesteśmy w stanie kupić na stacji benzynowej czy obecnie w różnego rodzaju sklepach, jak gotowe hot-dogi, kanapki czy sałatki naładowane tłustymi sosami i majonezem, niekoniecznie przyczynią się do utrzymania szczupłej sylwetki. Dodatkowo produkty te zawierają niskiej jakości mięso, szybkostrawne jasne pieczywo i dodatek tłuszczy trans.

Rozdrobnienie pokarmu

Szybkie konsumowanie posiłków sprzyja połykaniu większych kęsów, z którymi będzie musiał sobie poradzić nasz żołądek. Obciążenie układu trawiennego będzie wywierało wpływ na nasze samopoczucie i nastrój. Zbyt szybkie jedzenie będzie wiązało się z uczuciem ciężkości, czy sennością. Dodatkowo często sam proces trawienia będzie upośledzony, co będzie objawiało się zgagą, wzdęciami czy w konsekwencji doprowadzi do biegunki.

Wpływ na serce i cholesterol

Jak wykazali naukowcy z Nowej Zelandii, szybkie spożywanie posiłków korelowało z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, jak i wpływu na frakcję lipoprotein LDL i HDL. Dodatkowo osoby te wykazywały tendencję do zapadania na choroby sercowo-naczyniowe, jak miażdżyca.
Jedzenie w pośpiechu nie popłaca. Jedząc szybko narażeni jesteśmy na szereg niedogodności płynących z układu pokarmowego, ale i nie tylko. Planując nasz kolejny dzień, warto uwzględnić w tych planach żywienie, gdzie część posiłków można przygotować wieczorem dzień wcześniej. Gotowe, wydzielone porcje, zrobione samemu w domu, zapewnią nam wysoką jakość składników odżywczych oraz zapewnią, że nie zjemy ponad to, co wcześniej przygotowaliśmy.
Autor:
Tomasz Maciołek
  • Dyplomowany fizjoterapeuta
  • Instruktor kulturystyki

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *