Olej kokosowy

Olej kokosowy

Oceń artykuł:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Udostępnij znajomym...Share on Facebook0

witaminy i minerały

Olej kokosowy zdobył szybko swoją popularność, dzięki uniwersalnemu wykorzystaniu, które nadaje się zarówno w podtrzymaniu zdrowia, jak i urody. Skład chemiczny produktu wpływa nie tylko odżywczo na nasz organizm, dostarczając szeregu zdrowych tłuszczy MCT. Jego wykorzystanie zyskało miano naturalnego kosmetyku, co dość szybko zostało rozpropagowane przez kobiety dbające o naturalne piękno.

coconutesa

Kokos w kuchni

Wykorzystanie oleju kokosowego w kulinariach, znalazło swoje zastosowanie głównie jako środek do smażenia i obróbki termicznej. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia, nadaje się idealnie do smażenia mięs, omletów, jaj czy jako baza pod fit wypieki. Dodatkowo, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych MCT (kwas kaprylowy, kaprynowy) wykorzystywany jest około treningowo, jako wsparcie energetyczne
i doładowanie przed wysiłkowe. Stanowi również, dodatek do tzw. kuloodpornej kawy, która nadaje się idealnie, jako szybkie źródło odżywcze, z dodatkiem stymulantów w postaci kofeiny zawartej w kawie.

coconut-oiles

Wykorzystanie oleju w kuchni:

– produkt obróbki termicznej do smażenia, pieczenia i grillowania
– komponent smakowy
– substytut masła
– baza do kremów czekoladowych
– element ciasta pod naleśniki czy wypieki
– szybkie źródło łatwostrawnej energii

Sprawdź polecany przez nas olej kokosowy. Aż 1000 ml w niskiej cenie 45,99 zł

Olej kokosowy w kosmetologii

Niewielkie cząsteczki oleju kokosowego wchłaniają się stosunkowo szybko poprzez naskórek i to dzięki tej właściwości znalazł swoje zastosowanie w gabinetach urody, ale i nie tylko. Panie ceniące sobie naturalne kosmetyki z powodzeniem wykorzystują olej kokosowy jako bazę do tworzenia własnych wyborów lub jako monopreparat wykorzystując właściwości samego oleju. Zgodnie z medycyną hinduską, najlepsze kosmetyki dla kobiety są takie, które można z powodzeniem skonsumować i nie będą powodowały skutków negatywnych, a ich bogactwo odżywcze będzie nadawało się zarówno do pielęgnacji ciała od wewnątrz jak i na zewnątrz.

coconutezz

Dzięki wysokiej zawartości kwasu laurynowego oraz kaprylowego, które wykazują silne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze – wspomagają walkę z infekcjami bakteryjnymi skóry, czy też trądzikiem. Dodatkowo, w oleju znajdziemy kwas linolowy, który w warunkach naturalnych tworzy spoiwo w naszej skórze, co ułatwia proces nawilżenia skóry i usprawnia czynność gruczołów łojowych. Olej kokosowy wykorzystywany jest również w późniejszych etapach leczenia oparzenia naskórka, przywracając jego prawidłowe funkcje, poprzez odżywienie, zabezpieczenie przed zakażeniami i infekcją.

Wykorzystanie jako kosmetyk:

– krem pod oczy
– do masażu ciała
– substancja antybakteryjna
– łagodzenie otarć i drobnych ran
– na niewielkie odmrożenia
– nawilżenie suchej skóry
– odżywka do włosów
– na popękane usta
– do pielęgnacji stóp
– dla kobiet w okresie ciąży w celu zapobiegania rozstępom

Rafinowany czy nierafinowany?

Wybór pomiędzy dwoma produktami uzależniony jest od tego, w jakim celu chcemy wykorzystywać olej. Jak zależy nam głównie na obróbce termicznej, by posiadać bezpieczny odpowiednik oleju do smażenia czy pieczenia, z powodzeniem wykorzystać możemy tańszy odpowiednik rafinowany. Natomiast, jak chcemy wykorzystać potencjał prozdrowotny oleju kokosowego, stosować go w formie kosmetyku, czy też odżywki do włosów, zdecydowanie powinniśmy skorzystać z formy nierafinowanej, która będzie bogatym źródłem cennych składników odżywczych, wspomagających naszą urodę.

Kup dobry nierafinowany olej kokosowy. Jakość w niskiej cenie.

3 komentarzy

  1. Mój mąż mi kupił olej kokosowy, stosuje jako odżywkę i nawilżenie włosów. Podoba mu się ich zapach 😛

    Odpowiedz
  2. Z początku nie mogłam się przekonać, ale teraz stosuje olej kokosowy do smażenia poraw 🙂

    Odpowiedz
  3. aż dziwne że dopiero teraz olej kokosowy zyskuje taką popularność 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *