Wegetariański pasztet z zielonej soczewicy z pestkami dyni

Wegetariański pasztet z zielonej soczewicy z pestkami dyni

Oceń posiłek w skali FIT:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Udostępnij znajomym...Share on Facebook0

Składniki:

  • 1 paczka zielonej soczewicy
  • 4 marchewki
  • 2 garści prażonej cebulki lub 2 duże cebule podsmażone na tłuszczu
  • 2 jaja
  • sucha bułka namoczona wcześniej w wodzie
  • 3 liście laurowe
  • 2 kostki warzywne
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 2 łyżki maggi
  • papryka słodka suszona, pieprz, sól, majeranek
  • do posypania: 4 łyżki dyni + 4 łyżka siemienia lnianego

plan diety

a30b776fe15c4c718e31e0d754c30280-small

 

Przygotowanie:

  1. Soczewicę wraz z marchewkami, listkami laurowymi i kostkami ugotować do miękkości.
  2. Bułkę namoczyć w wodzie, a następnie odcisnąć jej nadmiar.
  3. Ugotowaną soczewicę, marchew, bułkę, jaja, przyprawy oraz cebulkę miksujemy na jednolitą masę.
  4. Masę przekładamy do foremki (u mnie silikonowa, dlatego nie wysmarowywałam jej wcześniej tłuszczem).
  5. Górę posypujemy pestkami dyni i siemieniem lnianym.
  6. Pieczemy godzinę w 180st. C.
  7. Odstawiamy do schłodzenia.

2da7113f54f84c21b033342ecbb0f0f4-small

 

716f2e2f79e5498fac11dbe2a0d16db6-small

Wartości podane dla całej keksówki.

Wartości odżywcze:

Kalorie: 1 391

Białko: 85.2

Węglowodany: 176.8

Tłuszcz: 41.0

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *